Een bijeenkomst over de uitbreiding van Madurodam trok zondag tientallen bezorgde omwonenden. Buurtbewoner Alexander de Mol kwam naar de bijeenkomst met 500 handtekeningen van bewoners rond Madurodam die tegen de uitbreiding zijn. De uitbreiding gaat ten koste van een deel van de Scheveningse bosjes.
“Wij vinden dat áls Madurodam uitbreidt, dat op een verstandige manier moet gebeuren”, zegt De Mol. “Kap niet een uniek stuk bos.” De miniatuurstad wil meer bezoekers trekken en minder afhankelijk zijn van het weer. Daarom moeten er in het nieuwe deel overdekte paviljoens komen. Alleen dat gaat wel ten koste van 242 bomen op 1.6 hectare grond. “Het gaat om drie voetbalvelden duinbos. Onze stad is daar echt uniek in. En als je het bos hebt en dat weghaalt, komt het nooit meer terug”, aldus De Mol.
“Het is een hartstikke mooi stuk, dat vinden wij ook”, zegt directeur Joris van Dijk van Madurodam. “Wij gaan zorgen dat er een mooie inpassing plaatsvindt en dat wij de groene uitstraling behouden.” Andere oplossingen, zoals ondergronds uitbreiden, zijn volgens hem te duur. Het bos is en blijft de enige mogelijkheid. Volgens Van Dijk is “het park letterlijk tot aan de laatste centimeter volgebouwd”. “Dus om voort te kunnen gaan met het vernieuwen en verbreiden van ons aanbod hebben wij dit stuk nodig.”
“In strijd met bestemmingsplan”
Volgens buurtbewoner en oud-wethouder Jack Verduyn-Lunel is de uitbreiding in strijd met het bestemmingsplan van de gemeente. “Er ligt een bestemmingsplan dat dit een bos is en dat Madurodam binnen de nu bestaande grens moet blijven. Drie jaar geleden is dit bestemmingsplan nog eens herbevestigd.” In januari wordt de zaak verder besproken in de gemeenteraad.
Kleine foto: Peter Duivesteijn