De man die zondag dood werd gevonden in een woning in de Herman Costerstraat heeft eerst zijn vriendin vermoord en daarna zichzelf verhangen in een kast.
Dat zegt advocaat Michel van Stratum, die de achttienjarige zoon van de overleden man verdedigt. Yesse werd vrijdag vrijgelaten na ruim vier dagen cel. Volgens de advocaat is de vrouw met een hard of scherp voorwerp tegen het hoofd geslagen. Dat moet ergens tussen zaterdagavond en zondagmiddag gebeurd zijn. “Zondagochtend, toen mijn cliënt nog sliep, kwam de vader zijn kamer binnen. Hij zij dat hij een paar dagen weg zou gaan en gaf hem zijn creditcard en pinpas.”
De advocaat vertelt dat Yesse de hele dag in huis is geweest, terwijl zijn vader en stiefmoeder al dood waren. “Zijn stiefmoeder trok zich wel vaker terug op haar kamer, net als hijzelf trouwens. Er waren veel ruzies in huis, daar kon hij moeilijk mee omgaan. En zijn vader had gezegd dat hij weg zou gaan.”
Pas later die dag kwam Yesses stiefbroer van zestien thuis. Die ging naar de kamer van zijn moeder en vond haar daar in de hoek op een bedbank. Hij belde mneteen de politie. “Agenten vonden allebei de jongens in huis. Ik kan begrijpen dat ze dan worden aangehouden”, zegt Van Stratum. Dat de vader van Yesse zelfmoord heeft gepleegd, weet dan nog niemand.
Afscheidsbrieven
Het lichaam van de vader van Yesse wordt pas ontdekt, als agenten het huis doorzoeken. In zijn kleren vinden ze afscheidsbrieven. Yesse moet een schrijfproef doen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens zijn advocaat wil de politie op die manier uitsluiten dat de jongen de afscheidsbrieven heeft geschreven. “De uitslag daarvan kan maanden duren omdat het NFI het erg druk heeft. Ik hoop dat zij prioriteit geven aan deze zaak”, zegt Van Stratum. “Yesse was al kapot omdat hij vastzat voor iets dat hij niet heeft gedaan. En dan komt dit erbovenop. Ze hebben hem op geen enkele leugen kunnen betrappen.” Yesse werd vrijdag vrijgelaten. “Hij is niet eens voorgeleid, het was evident dat hij er niets mee te maken heeft.”
De politie kan zolang het verhaal van de advocaat over de afscheidsbrieven en de manier waarop de slachtoffers aan hun einde zijn gekomen nog niet bevestigen omdat het onderzoek nog loopt.
Foto: Richard Mulder