Het fiasco van het aardwarmte-project in Den Haag Zuidwest is een direct gevolg van de crisis op de woningmarkt. Dat zeggen de betrokken partners.
Als gevolg van de economische malaise worden de 4000 woningen die op aardwarmte zouden worden aangesloten, niet gebouwd. Daardoor is het voor de energiebedrijven die aan het project meewerkten niet rendabel om door te gaan. Veel betrokkenen twijfelen eraan of er nu ooit wel woningen in Zuidwest door water van 2000 meter diepte zullen worden verwarmd. Daarover moet de gemeente Den Haag een knoop doorhakken, zeggen ze.
Woensdag werd bekend dat het ambitieuze project in zeer grote problemen verkeerd. Zes partijen richten in 2008 de onderneming Aardwarmte V.O.F. op: twee energiegiganten (Eneco en E.On), drie woningbouwcorporaties (Vestia, Staedion en HaagWonen) en een bv. van de gemeente Den Haag. Het doel van dat bedrijf was om bijna 4000 woningen en 25.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte in Zuidwest te verwarmen door water dat van een diepte van 2000 meter zou worden opgepompt. Bij de start en ook nog later waren de ambities hoog. Het zou het grootste aardwarmte-project op deze schaal in Nederland worden. Toenmalig kroonprins Willem-Alexander opende zelfs in juni 2012 de aardwarmtecentrale.
Crisis op de woningmarkt
Maar de praktijk bleek weerbarstig. Zo waren er problemen met de pomp die het water omhoog zou halen. En ook sloeg de crisis op de woningmarkt hard toe. De corporaties besloten in mei 2012 zich terug te trekken. “We werken met maatschappelijke kapitaal en we wilden ons gaan richten op onze kerntaak: woningen bouwen,” aldus de woordvoerder van HaagWonen. “Wij zijn geen energieleverancier. Ook werd toen al duidelijk dat de corporaties niet de 4000 woningen zouden gaan bouwen die er waren gepland.
Dat was reden voor de energiereuzen om ook af te haken, zegt de woordvoerder van E.On. Officieel mochten die weliswaar met het project doorgaan, maar daar zagen ze geen heil meer in. Omdat er niet voldoende huizen worden gebouwd is het project “niet meer rendabel”. De woordvoerder: “De businesscase was gebaseerd op 4000 woningen. Die worden niet gebouwd.” En het verwarmen van woningen op grotere afstand van de pomp en centrale aan de Leyweg is niet mogelijk omdat het water teveel is afgekoeld voordat het de huizen heeft bereikt.
De gemeente die bang is om op te draaien voor de kosten die nog moeten worden gemaakt, heeft zich nu ook teruggetrokken. Het college van burgemeester en wethouders praat dinsdag over de kwestie en tot die tijd wil men geen reactie geven.
Geen reactie
Het project zou in totaal vijftig miljoen euro kosten, werd bij de aanvang bekend gemaakt. Een groot deel van dat bedrag is al uitgegeven, terwijl er nooit een woning is voorzien van aardwarmte. Maar hoeveel precies, willen de betrokken partijen niet zeggen. Zeker is wel dat er een jaar geleden al vijftien miljoen was geïnvesteerd. Ook over hoe het nu verder moet, verschillende meningen. Zeker is wel dat de energiebedrijven en woningbouwcorporaties niet meer willen meewerken. Zij denken dat het project nu halverwege moet worden afgeblazen. E.On gaat er vanuit dat er juristen aan te pas komen om alles af te wikkelen. HaagWonen stelt voor een bewindvoerder aan te stellen bij Aardwarmte V.O.F. met als doel het opheffen van het bedrijf.
De woordvoerder van E.On zegt wel dat het bedrijf het jammer vindt dat het zover heeft moeten komen. De woordvoerder: “Maar het komt door de crisis en die heeft niemand kunnen voorzien.”
Foto: Gera Nieland (archief)