Verschillende Haagse politici hebben maandag de afschaffing van de slavernij van 150 jaar geleden herdacht.
In Amsterdam was een officiële herdenking bij het slavernijmonument, waarbij ondermeer vicepremier Lodewijk Asscher, koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig waren. Asscher: “Ik sta hier namens de Nederlandse regering en kijk terug op deze schandvlek in onze geschiedenis. Ik kijk terug en betuig diepe spijt en berouw.”
De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh was ook aanwezig bij de herdenking. “Het was een waardige nationale herdenking. Ik vraag me alleen wel af waarom de Koning zelf geen krans heeft gelegd. Dit pakt Nederland echt niet goed aan.” Collega wethouder Marnix Norder stond ook stil bij de afschaffing van de slavernij. “Het goede besluit is in Den Haag genomen, maar kwam veel te laat.”
Expositie in stadhuis
In het Haagse stadhuis is nog tot en met woensdag de tentoonstelling ‘Verbreek de ketenen! 150 jaar afschaffing van de slavernij’ te zien. De expositie bestaat uit kunstwerken van Rita Maasdamme en Marcel Pinas.
Document
Het document waarmee Nederland een einde maakte aan de slavernij, is tot eind oktober te zien in een gezamenlijke tentoonstellingsruimte van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Met deze wet schafte ons land op 1 juli 1863 de slavernij af in de koloniën. Nederland was een van de laatste landen waar dat gebeurde.
Foto´s: James van der Ende (Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013).