Gemeenten missen de kennis en instrumenten om teruggekeerde Syriëgangers op te vangen. Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen aan de gemeenteraad.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang van ‘terugkeerders’. Daarvan zijn er onze stad nu al zes, van wie één minderjarig is. Deelname hangt af van vrijwillige medewerking van de jihadganger. Volgens de burgemeester zijn er geen instrumenten om mensen aan te pakken die hulp weigeren. Zolang teruggekeerde jihadisten als een gevaar worden gezien, moet hun begeleiding een verantwoordelijkheid zijn van de rijksoverheid, vindt Van Aartsen.
Een beslissing tot gedwongen deelname aan een deradicaliseringsprogramma kan volgens de burgemeester worden getoetst door een rechter. Pas als iemand geen gevaar meer vormt zou een terugkeerder in een gemeente mogen wonen, waar hij wordt opgevangen en begeleid.
Syriëgangers
Vanuit Den Haag zijn tot nu toe 32 mensen naar Syrië vertrokken, waarvan vier vrouwen. Acht Hagenaars zijn volgens Van Aartsen vermoedelijk overleden. Zo’n twintig inwoners van de stad die plannen hadden om naar Syrië te vertrekken zijn tegengehouden. Van negen minderjarigen is het paspoort ingetrokken of vervallen.