Sinds 1 januari is Nederland voorzitter van de Raad voor de Europese Unie. Nederland neemt het stokje over van Luxemburg en gaat nauw samenwerken met Slowakije en Malta. Wat betekent het EU-voorzitterschap voor Den Haag?
“In de eerste plaats zal de Tweede Kamer alle parlementaire conferenties in Den Haag organiseren”, zegt Tony Agotha (kleine foto) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op Den Haag FM. “Ook zijn er allerlei social events, zoals De Haagse Brug waarbij een verbinding wordt gezocht met de inwoners van Den Haag.”
Donderdag bezoekt de voltallige Europese Commissie onze stad. Het is voor de eerste keer in de Nederlandse parlementaire geschiedenis dat alle eurocommissarissen een bezoek aan de Staten-Generaal brengen. Sinds een aantal jaar is het gebruikelijk dat de Europese Commissie het parlement bezoekt van het land dat voorzitter van de Raad is geworden.
Messen gslepen
De komende zes maanden moeten belangrijke beslissingen worden genomen over ingewikkelde vraagstukken, zoals de vluchtelingencrisis en de dreiging van terrorisme. Slowakije neemt op 1 juli de voorzittershamer over. “Als het voorzitterschap voorbij is, zijn onze diplomatieke messen heel scherp geslepen”, zegt Agotha. “Daar zal Nederland de komende jaren veel profijt van hebben.”
Luister hier naar een interview met Tony Agotha op Den Haag FM.