Uit de cijfers van de universiteit van Maastricht, blijkt dat 24 procent van de mbo’ers met een niet-westerse achtergrond minstens vier keer moet solliciteren voor een stage. Onder autochtonen is dat 11 procent. “Het moet heel frustrerend zijn voor de leerlingen, en het doet mijzelf ook pijn”, vertelt Pierre Heijnen op Den Haag FM.
Heijnen is de voorzitter van het College van Bestuur van ROC Mondriaan in Den Haag. Hij benadrukt dat hij met al zijn collega’s binnen het ROC al dagelijks werkt om dit soort vooroordelen weg te willen nemen bij bedrijven. “Naast dat het discriminerend is ben je uiteindelijk ook een dief van je eigen portemonnee. Wie weet weer je iemand die heel veel geld voor je kan gaan verdienen.” In het geval van structurele discriminatie kan het ROC kiezen geen stagiairs meer te leveren of zelf het predicaat van leerbedrijf te laten afnemen. “Het afgelopen jaar is dat ook een keer gebeurt.”
Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven oppert drie maatregelen om stagediscriminatie tegen te gaan. Er worden honderden bedrijfsbezoeken georganiseerd waarbij studenten en bedrijven elkaar leren kennen. Verder komen er trainingen waarbij bedrijven leren hoe ze kunnen selecteren zonder vooroordelen. De derde maatregel is een campagne om het al bestaande meldpunt Stagediscriminatie een grotere bekendheid te geven.
Foto: ROC Mondriaan
Luister hier naar het interview met Pierre Heijnen op Den Haag FM.