Ombudsman Peter Heskes van de gemeente Den Haag vindt dat het tellen en verwerken van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in onze stad moet verbeteren. Door vermoeidheid worden nu nog teveel fouten gemaakt. Daarom zouden een dag na de verkiezingen andere mensen de stemmen moeten hertellen.
“Uitslagen van verkiezingen moeten betrouwbaar zijn”, zegt Heskes. Bij de Ombudsman was eerder dit jaar een klacht binnen gekomen over het verwerken van een proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. In het proces-verbaal wordt verslag gedaan over de telling. “De grote tijdsdruk voor het vaststellen van de voorlopige verkiezingsuitslag geeft minder tijd voor nauwkeurigheid. Dat leidt er soms toe dat afwijkingen in optellingen minder zorgvuldig worden onderzocht en worden geaccepteerd omdat er snel een definitieve uitslag neergezet moet worden.” Heskes wil dat er een transparant protocol komt waarbij beter is te achterhalen waar, wanneer, door wie en waarom het proces-verbaal is gecorrigeerd.
“De focus lijkt meer op de controle van de optellingen in het proces-verbaal te liggen dan op de correcte telling van de stemmen zelf”, aldus Heskes. “Waarmee de nadruk meer ligt op de rechtvaardiging van de fout dan op de fout zelf.” Verkiezingen eisen een hoge tol van stembureauleden, tellers en andere direct betrokkenen. Om fouten door vermoeidheid en tijdsdruk zoveel mogelijk te voorkomen, beveelt de Ombudsman aan om op de verkiezingsavond zelf alleen het aantal stemmen per partij te tellen en de volgende ochtend, door een frisse nieuwe ploeg, het aantal stemmen per kandidaat te laten vaststellen.