Eneco gaat in de verkoop. De aandelen van de energieleverancier gaan via een gecontroleerde veiling in de verkoop en dus niet via een gang naar de beurs. Dat hebben de aandeelhouders en het bestuur van het bedrijf besloten.
Via een gecontroleerde veiling gaan de aandeelhouders het concern privatiseren. Op die manier hopen de aandeelhouders een zo hoog mogelijke prijs te ontvangen voor Eneco. De verkoop heeft grote gevolgen voor de gemeente Den Haag, die met een belang van 16,55 procent grootaandeelhouder is. De verkoop kan de stad naar schatting namelijk een paar honderd miljoen euro opleveren. Dat geld wil het stadsbestuur gebruiken voor duurzaamheidsprojecten en om bereikbaarheidsplannen te financieren.
Coalitieakkoord
“We houden ons gewoon aan de afspraken van het akkoord zo gaat het ook gebeuren”, vertelt wethouder Rachid Guernaoui van Financiën op Den Haag FM. Over de voorwaarden van die aan de kopende partij worden gesteld kan de wethouder niet uitweiden. “Het is vertrouwelijk omdat het om een heel groot verkooptraject gaat waardoor je de partijen die mee willen doen niet slimmer moeten maken dan ze al zijn.” Eind 2019 zou bekend moeten zijn welke partij, onder welke voorwaarde en voor hoeveel de aandelen onder de hamer gaan. “In 2020 moet het geld op de rekening staan.”
In totaal zijn nu 53 gemeenten aandeelhouder van Eneco. Tegen de tijd van de verkoop zijn dat er 44 door het fuseren van een aantal gemeenten. Rotterdam is de grootste, gevolgd door Den Haag en Dordrecht.
Luister hier naar een interview met Rachid Guernaoui op Den Haag FM.
Luister naar een interview met VVD-raadslid Remco de Vos op Den Haag FM.