Het kabinet moet zo snel mogelijk met steun- en herstelmaatregelen voor de economie komen. Die oproep doen de economiewethouders van de vier grote steden, onder wie de Haagse wethouder Saskia Bruines (D66), in een brief aan minister-president Mark Rutte. Na de eerste schok in de coronacrisis hebben ondernemers nu last van een tweede klap, omdat hun omzet sterk is gedaald, maar veel vaste lasten doorgaan.
Volgens Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vragen “ongekende tijden om ongeëvenaard overheidsingrijpen”. Op basis van gesprekken in die in de steden zijn gevoerd, willen de vier grote steden de minister-president “nadrukkelijk vragen om aandacht te hebben voor één aspect in de crisisaanpak en dat is perspectief”.
De economiewethouders stellen dat perspectief cruciaal is voor ondernemers in sectoren die nog redelijk draaien, zodat zij blijven investeren, zoals vastgoedeigenaren, kredietverstrekkers en beleggers. Daarnaast is perspectief van belang “voor onze inwoners om het vertrouwen te hebben en te behouden om geld te blijven uitgeven en daarmee het lokale bedrijfsleven te ondersteunen”. Ten derde zorgt het voor “behoud van de saamhorigheid, ondernemerszin en creativiteit die in de komende maanden cruciaal zal zijn om de schade zoveel mogelijk te beperken”.
De lokale bestuurders snappen dat het in deze fase voor het kabinet nog moeilijk is om perspectief te bieden, want “behoedzaamheid is immers geboden”, schrijven ze. “Herstel zal stapsgewijs verlopen en de prioriteit ligt terecht bij het onder controle brengen van de gezondheidscrisis. Voor herstel van de economie is vertrouwen en openheid belangrijk. Over bestaande onzekerheden, belangenafwegingen en ook over (nog) niet gemaakte keuzes. Zodat onze ondernemers en inwoners die bijvoorbeeld werken in sectoren die nu gesloten zijn, zoveel mogelijk weten waar ze aan toe zijn.”
Daarom vragen de vier grote steden (G4) de minister-president om voortvarend de protocollen voor de anderhalvemetereconomie op te pakken en, tegelijkertijd met de aankondiging van nieuwe noodmaatregelen, perspectief en openheid te geven op vorm en inhoud van een stimuleringspakket en andere maatregelen om het herstel van het verdienvermogen van onze economie vorm te geven.
In de brief staat een alarmerend bericht over “een tweede schok” waar ondernemers onder gebukt gaan. De eerste schok werd door tijdelijke maatregelen ondervangen, maar de tweede klap vraagt ook om maatregelen, zo schrijven de wethouders.
“Naast loonbetaling lopen overige vaste lasten immers door en is de omzet (bijna) volledig verdwenen. En de huidige NOW-regeling heeft nog een aantal beperkingen. Voor bijvoorbeeld bedrijven met seizoensinvloeden, bedrijven met onlangs veranderde rechtspositie, subsidieafhankelijke bedrijven en sociaal ondernemers biedt de NOW-regeling nog onvoldoende soelaas. Doortrekken van de huidige Rijksmaatregelen na 1 juni zal niet genoeg zijn om deze tweede schok te stabiliseren. Voor deze ondernemers is meer nodig om daarmee de banen van hun werknemers te behouden. Dit vraagt om meer sectorspecifieke maatregelenpakketten, aanvullend op de generieke maatregelen en eerder dan 1 juni.”