De Haagse Stadspartij (HSP) uit haar zorgen over het feit dat tramlijn 19 vanaf 31 augustus nog maar drie keer per uur zal rijden, in plaats van vier keer per uur. “Dat is een afname van 25 procent!”, zegt fractievoorzitter Joris Wijsmuller. De HSP vraagt het stadsbestuur om bij vervoersbedrijf HTM erop aan te dringen om deze verlaging van de lijn tussen Leidschendam, Leidschenveen, Ypenburg en Delft terug te draaien. Ook het Platform Beter Openbaar Vervoer Haaglanden sloot zich aan bij de kritiek op de nieuwe dienstregeling.
Op de website van de HTM staan diverse dienstwijzigingen aangekondigd in verband met werkzaamheden aan het spoor en teruggelopen ov-gebruik vanwege corona. Er worden overdag meer trams en bussen ingezet en wat minder in de spitsen zodat er ruimte is om ook buiten de spits vaker te kunnen reizen, zo staat te lezen op de site. Deze wijzigingen gelden voor een periode van drie maanden en zijn mogelijk een voorbode voor de nieuwe dienstregeling in 2021, denkt de Haagse Stadspartij.
De HTM plaatst de wijziging van de dienstregeling in breder perspectief. “We hebben gekeken naar de reizigergegevens – dus waar en wanneer de reizigers in- en uitchecken – en hoe we de reizigers zoveel mogelijk ruimte kunnen bieden. Met die drie keer per uur blijft er voldoende ruimte over”, reageert HTM-woordvoerster Marijke Poppelier.
Op andere, drukkere lijnen gaat bijvoorbeeld de frequentie omhoog, zoals RandstadRail 3 en 4. Die rijden straks 24 keer per uur, in plaats van 18 keer. Ook tramlijn 9 rijdt bijvoorbeeld meer. Poppelier: “We bieden meer openbaar vervoer op de dag zelf, omdat het reizigersgedrag is veranderd ten gevolge van de coronacrisis.” Zo moeten scholen de komst van leerlingen spreiden. “Er zijn afspraken gemaakt, zodat ons ov goed is afgestemd op de college- en schooltijden.”
Wijsmuller stelt dat “het terugschroeven van deze knooppuntenlijn het ov-systeem als geheel ondergraaft, daar dit leidt tot langere reistijden, omdat veel reizigers dan bij het overstappen langer moeten wachten en de aansluiting op het treinennet verstoord raakt”. De HSP-voorman wil van het stadsbestuur weten waarom de frequentie forser wordt teruggebracht dan andere lijnen. “Lijn 19 is een echte knooppuntenlijn tussen regio, stad en stations. Zo gebruiken veel reizigers in de spitsuren de overstap van en naar RandstadRail 3 en 4, de Erasmuslijn, de overstap naar andere tram- en buslijnen, en sluit de frequentie van vier keer per uur nu nog goed aan op het kwartierritme van de treinen”, aldus Wijsmuller.
MRDH ingestemd met de nieuwe dienstregeling. De HTM benadrukt dat het gaat om een pilot, die wordt geëvalueerd in oktober of november.
Luister hier naar het gesprek met Joris Wijsmuller op Den Haag FM